Sponsorbrein Homepage Sponsorium
Sponsorbrein header image 2

Vergeten sporten: boksen

October 19th, 2008 · No Comments · Curieus

Mooi vakwerk

In Carré vond het tweede Ben Bril Memorial Boks Gala plaats. En ik was erbij samen met vele echte liefhebbers van deze edele en oeroude sport. Ik was bijna vergeten zijn dat er in Nederland gebokst wordt.Beetje vreemd maar wel lekker

Boksen heeft een geweldige historie in Nederland met legendarische boksers als Bep van Klaveren, Rudi Koopmans en Arnold Vanderlyde. En daar hoort Ben Bril bij. Hij beleefde zijn hoogtepunten in de jaren dertig van de vorige eeuw. Maar tot een bekroning kwam het niet vanwege de oorlog en zijn weigering om naar de Olympische Spelen in 1936 in Berlijn te gaan. In Amsterdam is hij dit jaar voor de tweede keer geëerd met een gala, de hoogste eer in bokskringen.
Ondanks het heroïsche verhaal van Ben Bril en ondanks dat we een gentleman bokser hadden in Arnold Vanderlyde heeft boksen een slecht imago. Dat komt door de verdenking van gekochte partijen en doordat boksers vaak in de goot lijken te eindigen.
Ook in Carré werd die foute reputatie bevestigd doordat het een feest van taxichauffeurs en portiers leek. Maar de sfeer was er niet minder om. De boksers werden luid aangemoedigd. En er vielen alleen in de ring rake klappen. Kortom een echte sportfeest. Maar ook een lange zit want er werden acht bokspartijen afgewerkt. Alles aan elkaar gepraat door ringspeaker Ronald Wustenberg. Hij kondigde de boksers steevast aan met een fijne uithaal: Mélviiiiiiiiin Rózenblat. Waarschijnlijk is hij ook een kundig aankondiger van kermisattracties.

Uit de oude doos

Het hele gala straalde uit dat het door liefhebbers was georganiseerd. Zoals sport ooit begonnen is: door liefhebbers, voor liefhebbers. En dat is de kracht maar ook de zwakte van de bokssport in Nederland. Het is wel professioneel georganiseerd maar de marketing is achterhaald.
“Al lezende in dit programma komt u als bezoeker vanzelf tot de conclusie dat de organisatie woord houdt met de constatering: we presenteren u een nóg boeiender Ben Bril Memorial” juicht het voorwoord van het programmaboek. Een evergreen uit de tijd van Han Hollander. Want “..ga maar na, hoe lang is het niet geleden dat we een Europees bokser van het jaar konden presenteren? Wij hebben het nagekeken maar (hebben) de datum niet kunnen vinden.” Ongekende stijlfiguur om een retorische vraag te beantwoorden. Enfin, op de site van het gala is het ook genieten en foto’s kijken.

Met dank aan de sponsors

De lijst met sponsors is ook een maat voor de stand van de professionalisering. De grootste sponsors waren Casa Rosso (die heel relevant activeerde met een rondemiss) en de Klaver Drie Dienstengroep (schoonmakers, glazenwassers en huismeesters). De sponsors waren zichtbaar in de ring en in het programmaboek. Daarnaast meldde de ringspeaker dat sommige sponsors niet zo nodig genoemd hoefde te worden. Kortom: liefhebbers met de liefhebbers.
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik van de avond heb genoten. Boksen is een mooie sport waar ook veel nieuwe Nederlanders toe worden aangetrokken. Maar de kans dat die potentie wordt omgezet in grotere populariteit acht ik nihil. De uitstraling is te fout om serieuze merken aan te trekken. Laten we het boksen koesteren voor wat het is: een nichesport met een geheel eigen publiek. Komt dat zien!

Tags: ···

0 responses so far ↓

  • There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment