Sponsorbrein Homepage Sponsorium
Sponsorbrein header image 1

Tsjingboem het schaatsseizoen is begonnen

August 12th, 2008 · No Comments · Sportmarketing

Zaterdag 27 october waren de schaatsen weer uit het vet gehaald en was het koper van de fanfare opgepoetst voor de ouverture van het schaatsseizoen. De media-aandacht was ongekend. Desondanks is de opzet van het schaatsen achterhaald en suboptimaal voor sponsors, publiek en de schaatsers zelf.

Ik kijk bijvoorbeeld naar een race tussen TVM-rijder 1 tegen TVM-rijder 2. Allebei groen, allebei van hetzelfde team maar ze rijden tegen elkaar. Want uiteindelijk plaatst de individuele schaatser zich voor de internationale kampioenschappen. Iedereen die dit logisch vindt daag ik uit om het eens aan een buitenlander uit te leggen. Dat is net zo lastig als de werking van de strippenkaart duidelijk te maken.

Het Nederlandse publiek is er aan gewend. En neemt die schaatsploegen serieus. Wij weten hoe het gekomen is. Toen Rintje (klasse dat hij nog steeds doorgaat!) uit de kernploeg stapte, zijn eigen team begon en Sanex sponsor werd. Dat waren nog eens tijden. Maar er is sindsdien niets veranderd. Al die schaatsploegen spelen kernploegje van vroeger. En waarom is het nodig om als ploeg te opereren? Om sterke trainingstegenstanders te hebben en veel aandacht te krijgen van de begeleiding.

Goed, als dit de uitgangspunten zijn laten we dan eens rechtdoor redeneren. Schaatsers willen het liefst hun eigen coach en een begeleidingsteam. Regelen we. Maar omdat dit wel erg onrendabel en risicovol is doen we drie schaatsers op een begeleidingsteam. Die drie schaatsers vormen een team dat wordt gefinancierd door sponsors.

Voor alle duidelijkheid komen schaatsers uit een team nooit tegen elkaar uit in een race maar altijd tegen een rijder van een ander gesponsord team. Lekker duidelijk voor het publiek, zo valt er wat aan te moedigen. Want er wordt niet alleen voor een individueel klassement geschaatst maar ook voor een teamklassement. Om dat zichtbaar te maken wordt er elke wedstrijd een ploegenachtervolging gereden, dat spektakelstuk van de Olympische Spelen in Turijn.

Om te voorkomen dat een team alle sterke schaatsers heeft wordt de contractering van schaatsers gereguleerd door de KNSB. Een team moet altijd uit een sterke rijder bestaan (een campionissimo), een jong talent. De sterkte van de derde rijder is afhankelijk van de portemonnee van de sponsor. Nu kan het zijn dat schaatsers graag willen sparren met een sterke rijder van een ander team. Dat regelen we via gemeenschappelijke trainingsessies in Heerenveen of Salt Lake of waar dan ook. Het enige dat nodig is, is logistieke afstemming.

Teams zullen naar buiten toe veel meer profiel krijgen en van elkaar verschillen. Tegelijkertijd zullen de teams veel meer samenwerken. Wie dit moet gaan regelen? NL Sporter natuurlijk. Want het professioneel tenniscircuit is ook vanuit een spelersvakbond georganiseerd. Als je maar samenwerkt om meer geld aan te trekken, meer continuïteit te organiseren en meer spektakel te laten zien. Dat lijkt mij pas echt een levensloopregeling voor het schaatsen

Tags: ······

0 responses so far ↓

  • There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment