Sponsorbrein Homepage Sponsorium
Sponsorbrein header image 4

Thuiszorg Groningen terecht sponsor

August 16th, 2010 · 3 Comments · Maatschappelijk, Voetbalsponsoring

FC Groningen is een sponsor rijker: Thuiszorg Groningen. Een partner uit een ongebruikelijke hoek en dat leidde onmiddellijk tot polemiek. Dagblad Trouw schreef in zijn redactioneel commentaar op vrijdag 13 augustus de sponsoring af te keuren. Vanwege de kans op imagoschade, vanwege de € 22 miljoen belastinggeld waarmee Thuiszorg Groningen net van de ondergang was gered, maar vooral vanwege de verkeerde associatie. Wat had Thuiszorg Groningen aan een associatie met fitte voetballers? De SP meent dat Klink als minister van Volksgezondheid sponsoring door zorginstellingen moet verbieden. Het geld moet gewoon naar de zorg net als vroeger.

Maar ja, dat was vroeger. Sinds marktwerking in de zorg is geïntroduceerd concurreren instellingen met elkaar. En ze bepalen zelf wat ze met hun geld doen. Desondanks is de vraag naar de zin van deze sponsoring terecht. Laat Thuiszorg Groningen daar nu goed over nagedacht hebben.

De belangrijkste sponsorvraag: waarom?

Thuiszorg Groningen is op haar website heel helder over het waarom van de sponsoring. Ze wil de verbinding met de stad benadrukken en de sponsoring als platform benutten voor hun thema “zorg vanuit ons hart”. De overeenkomst met FC Groningen: doe wat je doet met je hart. Met deze rationale van de sponsoring zou ieder bedrijf wegkomen. Er is ook geen speld tussen te krijgen.
De belangrijkste activatie is bezoek van wedstrijden door totaal twintig medewerkers en cliënten. Geen idee wat ze er voor moeten doen maar gelegenheid genoeg voor versterking van klantcontact en motivatie van medewerkers.
Kortom: er is nagedacht over het doel, over het activeringsthema en over de activering zelf. Deze sponsoring is geen ingeving van de baas. Dit heeft alles weg van een weloverwogen beslissing.

Gaat het werken?

Dit sponsorship is geen remedie tegen slechte thuiszorg. Maar met dit sponsorship zet Thuiszorg Groningen een gedurfd statement neer. Wie zich zo presenteert moet wel vertrouwen hebben in de eigen dienstverlening. Sponsoring bewijst waar je voor staat.
Een ander effect van sponsoring: publiciteit. Thuiszorg Groningen had deze publiciteit met een advertentie niet bereikt. Alleen moeten ze zich actiever tonen in de publieke discussies op internetfora. Je kan vermoeden dat dit controversieel is, dus monitor de emoties op het web.

En het geld dan?

De sponsorfee is € 80.000, doe daar nog eens activeringsgeld bij komt je om ruim een ton. Daarmee bereik je heel Groningen een heel seizoen lang. Je bereikt ze niet alleen, je gaat de interactie aan. Ik denk niet dat er veel communicatiemiddelen zijn die dit goedkoper kunnen.

De bordjes graag

Over deze sponsoring is goed nagedacht, het getuigt van lef en inzicht in effectieve communicatie. Ik vind deze sponsoring een goed idee. Als ze er goed mee omgaan zie ik dit sponsorship terug als genomineerde bij de Sponsorringen.

Tags:

3 responses so far ↓

 • 1 Tweets die vermelden Thuiszorg Groningen terecht sponsor | Sponsorbrein -- Topsy.com // Aug 16, 2010 at 16:27

  [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door De Groene Hel, Erik Ruts. Erik Ruts heeft gezegd: Sponsoring FC door Thuiszorg Groningen vind ik een goed idee. Lees op mijn blog waarom. http://bit.ly/cK7Yne [...]

 • 2 Niels van Dijk // Aug 18, 2010 at 13:21

  Het grote publiek keurt de sponsoring af omdat zij €80.000,- veel geld vinden. Natuurlijk is dat veel geld, maar men heeft geen idee wat andere / “normale” communicatiemiddelen kosten. Thuiszorg Groningen had het grote publiek natuurlijk wel even een sommetje kunnen laten zien wat de “gewone” communicatiestrategie zou gaan kosten en dat vergelijken met de sponsoring van FC Groningen. Kortom het publiek duidelijk uitleg geven over de keuze m.b.t. het budget.

 • 3 Erik Ruts // Aug 21, 2010 at 11:31

  @ Niels Daar heeft Thuiszorg Groningen inderdaad veel te weinig aandacht voor gehad.
  Overigens de aandacht voor deze sponsoring bewijst dat sponsoring opvalt. Maar dat werkt niet automatisch voor je, daar moet je wel wat voor doen.

Leave a Comment