Sponsorbrein Homepage Sponsorium
Sponsorbrein header image 1

Inderdaad: goede raad!

April 26th, 2009 · No Comments · Kennis delen, Marketingcommunicatie, Rendement, Sponsorfinding, Sportmarketing

It (fire)works

In het Financieele Dagblad van 25 april een artikel over de vraag of bedrijven in deze tijden moeten blijven sponsoren. “Profiteren van je eigen sportclub” is de kop van de rubriek “Goede raad” uit het weekendkatern. Drie sponsorexperts geven aan dat het beter is om te blijven sponsoren met drie argumenten. De aanhoudende sponsor wint (Daan Muntinga, SWOCC/UvA). Juist nu moet je laten zien waar je voor staat (Heleen Crielaard, Rabobank). Sponsoring is één van de meest kostenefficënte methodes voor marketing (Jonne Vink, Mediability). De adviezen zijn behartenswaardig. Zo werkt sponsoring. Is dit echter voldoende om beslissers bij bedrijven te overtuigen?

Het argument van Muntinga is logisch. Sponsoring werkt op basis van een associatie met de gesponsorde. Het heeft tijd nodig om die associatie op een “geloofwaardige en stevige” manier in het hoofd van de consumenten te krijgen. Het doet je reputatie geen goed wanneer je in goede tijden graag van die associatie gebruik maakt maar in slechte tijden er van af wil. Dat heeft de Rabobank goed begrepen. Voor Crielaard is dit het leimotiv. De langdurige ondersteuning van een aantal sporten heeft volgens Crielaard “zijn steentje bijgedragen aan het beeld van bestrouwbaarheid dat de consument heeft van de bank”. Uit het artikel blijkt niet of dit een veronderstelling is of een bewezen feit. Dat is voor Vink de essentie: “bedrijven moeten hun campagnes meer meetbaar maken”. Een sponsor die dat nalaat loopt het risico dat sponsorcampagnes gestopt worden met gelegenheidsrgumenten.

In de argumenten voor sponsoring zit een zekere gelaagdheid die goed wordt weergegeven door bovenstaande meningen. Het begint met inzicht in de werking van sponsoring. Vervolgens is het van belang na te gaan of sponsoring werkt voor het bedrijf? Een expliciet vermoeden van resultaat en rendement is de resultante van deze stap. De klap op de vuurpijl is een bewijs van het resultaat. Rendement moet je kunnen aantonen.

Zonder het laatste argument wordt het als een discussie tussen verschillende geloofsgenoten. Ieder heeft zijn eigen god. En het blijft een kwestie van geloof wie je aanhangt. Maar degene die kan aantonen dat zijn god bestaat beslecht de discussie in zijn voordeel.
Aantoonbaar resultaat en rendement van sponsoring is de MOAB (“mother of all bombs”) bij beslissingen over sponsoring en sponsorbudgetten. Degenen die bij bedrijven als sponsormanager of als gesponsorde de discussie aangaan doen er goed aan de moab in de koffer bij zich te hebben. Want sponsoring is geen kwestie van geloof maar van rendement.

Tags: ·······

0 responses so far ↓

  • There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment