Sponsorbrein Homepage Sponsorium
Sponsorbrein header image 4

Het had zo mooi kunnen zijn

March 9th, 2010 · 1 Comment · Olympische campagnes

Dat waren ze dan de Olympische Winterspelen van 2010. Het is gedaan met ze. Na het huldigen rest weinig anders dan terugblikken. Voor de liefhebber zijn er natuurlijk altijd nog Paralympics.

Het waren echte Olympische Spelen. Rijk aan dramatiek en heroïek, ook voor ons. Daar zijn de spelen ook voor. Dat is het wezen van dit sportfestijn met de topatleten uit de wereld. Daarom zitten wij met zijn allen aan de buis gekluisterd. En dat gedrag is nu precies de reden waarom bedrijven hierbij betrokken willen zijn. De commercial doet weer zijn werk zoals vroeger: in een keer miljoenen mensen bereiken. Maar er is wel iets veranderd. TV is de aanjager, internet is de drager van sponsorcampagnes. En de sport verbroedert nog meer dankzij social media.

#0s2010

Waar een eenvoudige oproep tot het gebruik van deze hashtag al niet toe kan leiden? Georkestreerd door NOC*NSF konden Olympische volgers zich hiermee met elkaar verbinden. En dat deden ze. Dankzij twitter zit je nooit meer alleen naar sport te kijken. Alle observaties en emoties kunnen worden gedeeld. Ik had ook echt behoefte aan een uitlaatklep tijdens de beruchte 10 kilometer. Natuurlijk de tweets glijden ook wel eens af naar geroddel of wilde speculaties. Maar het waren allemaal uitingen van betrokkenheid. Extra aandacht was er voor het getwitter van ploegleden. Een aantal media had hier een speciale internetpagina aan gewijd. Wie nu nog geen idee heeft van het nut van twitter, gelieve verder te werken op zijn typemachine en zich te laten tooien met de titel “digital refugee” (als categorie naast “digital immigrant” en “digital native”)

We just love the games, not

De sponsorcampagnes brachten weinig nieuws. De lijn van voor de spelen werd doorgezet. Sponsortribune zette de spotlights op de motieven van de partners in sport. En eerlijk gezegd vond ik die stukjes nogal stijfjes. Het was niet verrassend of enthousiasmerend. Het leek bijna plichtmatig om wat te doen met de spelen. Hoewel niks dan lof voor bijvoorbeeld de OV-fietsenactie van de NS. Mijn buurvrouw vertelde er enthousiast over.
Misschien was dat de reden dat er geen inhakers waren op het absurde verloop van de 10 kilometer. Nu had Ernst & Young een relevant statement kunnen maken over coaches. Nu had Essent zich een origineel fan van Sven kunnen betonen. Maar niets van dat alles. In deze tijden is er meer mogelijk dan het juist instarten van de “winst” of “verlies” commercial. Betrek de online fans via twitter, bedenk een publieke steunactie voor Sven of Gerard. Kortom: richt je campagnemanagement zo in dat je direct in kan spelen op de actualiteit. Ik vermoed dat organisatorische beperkingen de voornaamste reden was waarom er geen inhakers waren. Creativiteit kan het niet geweest zijn. Voetbalsponsors doe uw voordeel met deze learnings.

The winner is …

De onderzoeken wezen unaniem Unox aan als best scorende sponsor, op de voet gevolgd door de NOS en Heineken. Daarnaast deden Nike, Aegon, Intersport en Essent het ook goed. Deze resultaten illustreren wat het publiek ervan gemerkt heeft. Het zegt niets over de effectiviteit van de campagnes van de sponsors. Die hangt af van hun doelstellingen. En sponsors die zich meer op business-to-business richten en minder op het publiek komen er altijd bekaaider af.
Het slimste jongetje van de klas was naar mijn mening de Rabobank. Ze introduceerden succesvol een iPhone applicatie die 20.000 keer werd gedownload. En dat terwijl de Rabobank zich helemaal niet laat zien bij wintersporten en geen majeure Olympische sponsor is. Slim gedaan, mijn complimenten aan Gijsbrecht Brouwer en zijn trawanten.

Tags: ·········

1 response so far ↓

Leave a Comment